Lokalmat
En økende andel av maten som serveres i Dyreparken er kortreist, altså levert av lokale produsenter. Vi har som mål å kjøpe 50% av råvarene lokalt. Sammen med blant annet slakter Jens Eide, Hennig-Olsen Is, Kjøkkenskapet, Per Try og Hovden Fjellgard tilbyr vi bedre og mer smakfulle alternativer på tallerkenen som økologisk spekeskinke, hamburgere, pølser, poteter, pepperkaker, sandwicher og iskrem for å nevne noe. Fra Britt Mjåland i Marnardal kan våre gjester spise økologiske jordbær, og nyte fersk bringebærsaft fra Vintland Gård i Lyngdal. Fra Tjamsland gård i Birkeland får vi levert ulike oster, mens Ferdigmat i Arendal er vår leverandør av lapskaus.






Innholdsrik meny
Med over 30 utsalgssteder åpne i høysesongen, kan du få alt fra kioskvarer til varme retter servert i våre restauranter.
For øvrig kan vi også friste med klassiske burgere, pasta, pizza, rundstykker og gjærbakst om du ønsker det. Samtidig som vi har fokus på sunnere alternativer, vet vi at noen også ønsker å kose seg litt under besøket som med iskrem, popcorn, milkshake og godterier som vi også tilbyr.
I flere av våre univers kan du få smake på tematisert mat som Bollis, Klaras milkshake, Forhekset burger og Skalkens pizza – med insekter på!
Drivhuset er det spisestedet i Dyreparken som holder åpent hele året. Her serveres vegetarmat som grønnsaksgryte, salater, sandwicher, sunnere vafler med rørte bær, fiskekaker og smoothie.
Her er noen eksempler på sunnere alternativer:

Woken
Wokretter basert på grønnsaker tilført laks eller kylling, vegetar-vårruller og sushi

Bryggas burrito
Ulike burrito med fylt med friske grønnsaker, ost og kjøtt, kylling eller vegetar


Propellen
Frukt- og smoothebod i Båtbasaren med friske frukter og kald drikke

Setra
Lokal husmannskost, som hjemmelagd lapskaus, rømmegrøt, risgrøt, kyllinggryte og kjøttboller med grønnsaker og poteter

Ekorn-Jensens bakeri
Økologiske og kortreiste bakevarer uten tilsetninger.
Flere tiltak
Vi har gjort flere bevisste valg for å kunne tilby deg en bedre meny som inneholder sunnere og mer smakfulle retter. Her er et utvalg av våre bærekraftige tiltak:

Frilandsgris og 20% mer grønnsaker
En pølse i Dyreparken er ikke “bare en pølse”. Våre wienerpølser er laget av lokal frilandsgris og produseres hos slakter Jens Eide i Lillesand. Det samme gjør oksekjøttburgerne, og i høysesong kan du få hamburger med 20% mer grønnsaker i.

Mindre fett og kjemiske stoffer
Vår pommes frites inneholder kun 11% fett, noe som er en del lavere enn det som er vanlig (18-22% fett). Vi steker råvarene i solsikkeolje og på lavere varme slik at det dannes mindre kjemiske stoffer i det ferdige produktet.

Redusere forbruk av rødt kjøtt
Dyreparken arbeider for å redusere forbruket av rødt kjøtt, altså kjøtt fra storfe, sau og gris, og erstatte dette med mer klimavennlige alternativer som kylling, fisk og veganske alternativer. Rødt kjøtt inneholder ofte mye fett og salt som kan bidra til å øke blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer. Men denne type kjøtt er også en utfordring for klimaet vårt. Kjøttproduksjonen legger beslag på mye landareal som gir mindre plass til naturlige økosystemer. Dessuten produserer drøvtyggere (eks. ku, sau og geit) store mengder av gassen metan som fører til økt global oppvarming.

Hjemmelaget mat
På Setra (KuToppen) serveres lokal husmannskost, som hjemmelagd lapskaus, rømmegrøt, risgrøt, kyllinggryte og kjøttboller med grønnsaker og poteter. Dette er mat som faller i smak hos både barn og voksne.

Frukt
Vi tilbyr sommerens frukter og smoothies i Båtbasaren og Drivhuset.

Sertifisert fisk
All fisk hos oss er MSC-merket fisk som garanterer at produktet kommer fra bærekraftig jordbruk. MSC, Marine Stewardship Council, har verdens største miljøsertifiseringsprogram for villfanget sjømat med over 500 sertifiserte fiskerier globalt. Organisasjonen arbeider for å forhindre det store globale problemet med overfiske og for å sikre at det finnes sjømat i all fremtid.

Sertifisert Gull Debio
Ekorn-Jensens bakeri er gullsertifisert av Debio. Det betyr at over 90% av det vi serverer er økologisk. I dette bakeriet har vi et godt utvalg av økologiske bakervarer fra lokalt bakeri, som baker alt uten tilsetninger.
Vegetarresturant
I 2021 åpnet Dyreparken en revitalisert kafé; Drivhuset. Her serverer vi grønnsaksgryte, salater, sandwicher, sunnere vafler med rørte bær, fiskekaker og smoothie. Utsalgsstedet holder åpent hele året, og har siden 2022 tilbudt 100% vegetarmat. Siden starten har Drivhuset blitt en favoritt blant besøkende, mye grunnet vår sunne og ferske mat. Her får du også kjøpt alle typer kaffe.
Drivhuset har blitt en favoritt blant både helårsgjestene og sommergjestene på grunn av denne sunne og friske maten, samt at her får du alle typer kaffe.





Allergier og spesialmat
Hos oss kan også allergikere og deg med ønsker om spesialmat hygge dere med retter uten laktose, melk eller gluten. Vi tilbyr også vegetar-, vegan og økologiske retter. Komplett oversikt finner du her.







Samarbeid
Dyreparken deltar i prosjektet Matregion Agder (2022-2025) som ble igangsatt av hovedutvalget for Næring, klima og miljø i Agder fylkeskommune. Formålet med prosjektet er å øke bevissthet, kunnskap og kompetanse om mat, matkultur og matressurser i Agder. Prosjektet er med å bidra til at det skapes et positivt og inkluderende engasjement, styrker tilhørighet og øker muligheten for lokal verdiskaping.
Bakgrunnen for satsingen er strategien Matnasjonen Norge. Den handler om grønn og blå matproduksjon, og hvordan dette kan kobles til opplevelser og utvikling av Norge som matnasjon. Sentrale perspektiver i strategien er matproduksjon, reiseliv og folkehelse.
Du kan lese mer om samarbeidet her.

Utvalg lokale leverandører
Hennig-Olsen Is, Kristiansand
Kjøkkenskapet, Kristiansand
Mjåland Gård, Marnardal
Jens Eide, Lillesand
Ferdigmat, Arendal
Tjamsland Gård, Birkeland
Nøgne Ø., Grimstad
Vintland Gård, Lyngdal
Reppens Bakeri, Flekkefjord
Liebermann bakeri & konditori, Vennesla
Osteverkstedet, Lillesand