Lokalmat
En økende andel av maten som serveres i Dyreparken er kortreist, altså levert av lokale produsenter. Vi har som mål å kjøpe 50% av mat lokalt og 80% av all frukt og grønt fra Agder og Rogaland. Sammen med blant annet slakter Jens Eide, Kjøkkenskapet, Central Bageri, Røyland gård og Ystepikene tilbyr vi bedre og mer smakfulle alternativer på tallerkenen som økologiske rundstykker, hamburgere, pølser, pepperkaker og kardemommeboller for å nevne noe. Vi har tomater fra Finnøy og fiskekaker fra Fonn Egersund. På Røyland gård lages Klaras bringebærsyltetøy og Hennig Olsen is produserer Klaras episke milkshake, mens Ferdigmat i Arendal leverer fantastisk kyllinggryte til Setra. Våre dyktige kokker lager selv lapskaus, vaffelrøre, dressinger og sauser.
Innholdsrik meny
Med over 30 utsalgssteder åpne i høysesongen, kan du få alt fra kioskvarer til varme retter servert i våre restauranter.
For øvrig kan vi også friste med klassiske burgere, pasta, pizza, rundstykker og gjærbakst om du ønsker det. Samtidig som vi har fokus på sunnere alternativer, vet vi at noen også ønsker å kose seg litt under besøket med iskrem, popcorn, milkshake og annet godt som vi også tilbyr.
I flere av våre univers kan du få smake på tematisert mat som Bollis, Klaras episke milkshake, Kardemommebolle i Kardemommeby eller dobbeltpeprede pepperkake hos Ekorn Jensens bakeri. Drivhuset er det grønneste spisestedet i Dyreparken. Her serveres vegetarmat som Gartnergryte, salater, sandwicher, grovere vafler med rørte bær, fiskekaker og smoothie.
Woken
Wokretter basert på grønnsaker tilført laks eller kylling, vegetar-vårruller og sushi
Bryggas burrito
Ulike burrito med fylt med friske grønnsaker, ost og kjøtt, kylling eller vegetar
Propellen
Frukt- og smoothebod i Båtbasaren med friske frukter og kald drikke
Setra
Lokal husmannskost, som hjemmelagd lapskaus, rømmegrøt, risgrøt, kyllinggryte og kjøttboller med grønnsaker og poteter
Ekorn-Jensens bakeri
Økologiske og kortreiste bakevarer uten tilsetninger.
Flere tiltak
Vi har gjort flere bevisste valg for å kunne tilby deg en bedre meny som inneholder sunnere og mer smakfulle retter. Her er et utvalg av våre bærekraftige tiltak:
Frilandsgris og 20% mer grønnsaker
En pølse i Dyreparken er ikke “bare en pølse”. Våre wienerpølser er laget av lokal frilandsgris og produseres hos slakter Jens Eide i Lillesand.
Mindre fett og kjemiske stoffer
Vår pommes frites inneholder kun 11% fett, noe som er en del lavere enn det som er vanlig (18-22% fett). Vi steker råvarene i solsikkeolje og på lavere varme slik at det dannes mindre kjemiske stoffer i det ferdige produktet. Potetene i Hoffs pommes frites kommer fra deres nabobonde Amund Tømte, som betyr kortreiste poteter fra jord til produksjon.
Redusere forbruk av rødt kjøtt
Dyreparken arbeider for å redusere forbruket av rødt kjøtt, altså kjøtt fra storfe, sau og gris, og erstatte dette med mer klimavennlige alternativer som kylling, fisk og veganske alternativer. Rødt kjøtt inneholder ofte mye fett og salt som kan bidra til å øke blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer. Men denne type kjøtt er også en utfordring for klimaet vårt. Kjøttproduksjonen legger beslag på mye landareal som gir mindre plass til naturlige økosystemer. Dessuten produserer drøvtyggere (eks. ku, sau og geit) store mengder av gassen metan som fører til økt global oppvarming.
Hjemmelaget mat
På Setra (KuToppen) serveres lokal husmannskost, som hjemmelagd lapskaus, kyllinggryte og kjøttboller med grønnsaker og poteter. Dette er mat som faller i smak hos både barn og voksne. I tillegg til har vi en Grøtbod på Setra som serverer klassikerne risgrøt og rømmegrøt, og i tillegg deilig byggrynsgrøt med masse god topping!
Frukt
Vi tilbyr sommerens frukter og smoothies på Drivhuset og på sykler som sykler rundt i parken.
Sertifisert fisk
All fisk hos oss er MSC-merket fisk som garanterer at produktet kommer fra bærekraftig jordbruk. MSC, Marine Stewardship Council, har verdens største miljøsertifiseringsprogram for villfanget sjømat med over 500 sertifiserte fiskerier globalt. Organisasjonen arbeider for å forhindre det store globale problemet med overfiske og for å sikre at det finnes sjømat i all fremtid.
Sertifisert Gull Debio
Ekorn-Jensens bakeri er gullsertifisert av Debio. Det betyr at over 90% av det vi serverer er økologisk. I dette bakeriet har vi et godt utvalg av økologiske bakervarer fra lokalt bakeri, som baker alt uten tilsetninger.
Vegetarresturant
Drivhuset er vårt grønne sted hvor vi servere vegetarretter som Gartnergryte,, salater, sandwicher, sunnere vafler med rørte bær, fiskekaker og smoothie. Siden starten har Drivhuset blitt en favoritt blant besøkende, mye grunnet vår sunne og ferske mat. Her får du kjøpt baristakaffe av kaffebønner fra Costa.
Allergier og spesialmat
Hos oss kan også allergikere og deg med ønsker om spesialmat hygge dere med retter uten laktose, melk eller gluten. Vi tilbyr også vegetar-, vegan og økologiske retter. Komplett oversikt finner du her.
Samarbeid
Dyreparken deltar i prosjektet Matregion Agder (2022-2025) som ble igangsatt av hovedutvalget for Næring, klima og miljø i Agder fylkeskommune. Formålet med prosjektet er å øke bevissthet, kunnskap og kompetanse om mat, matkultur og matressurser i Agder. Prosjektet er med å bidra til at det skapes et positivt og inkluderende engasjement, styrker tilhørighet og øker muligheten for lokal verdiskaping.
Bakgrunnen for satsingen er strategien Matnasjonen Norge. Den handler om grønn og blå matproduksjon, og hvordan dette kan kobles til opplevelser og utvikling av Norge som matnasjon. Sentrale perspektiver i strategien er matproduksjon, reiseliv og folkehelse.
Utvalg lokale leverandører
Hennig-Olsen Is, Kristiansand
Kjøkkenskapet, Kristiansand
Jens Eide, Lillesand
Ferdigmat, Arendal
Nøgne Ø., Grimstad
Vintland Gård, Lyngdal
Central Bageri, Grimstad
Asko Agder, Lillesand
Røyland Gård, Birkenes
Lauvsnes Garneri, Finnøy
Klar fabrikken, Jæren
Fonn Egersund
Ystepikene, Jæren