Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Trusler mot dyr og natur

Ulovlig handel med dyr

Ulovlig jakt og handel med dyr er en stor trussel mot hele verdens dyreliv!

ULOVLIG HANDEL MED DYR

Over 30% av verdens fuglearter og pattedyr er truet på grunn av ulovlig fangst og handel!

Ulovlig handel med dyr er et stort problem over hele verden, også i Norge.

Dyr jaktes på, fanges og drepes for medisin, produkter som klær og smykker, mat og trofeer. I tillegg fanges ville dyr for å videre selges ulovlig som kjæledyr

Pangolin, neshorn og elefant er de tre dyreartene som det er mest salg og kjøp av på det ulovlige markedet.

Dyr i alle størrelser over hele verden er truet, de forsvinner og står i fare for å bli helt borte.

DYR SOM TRUES AV ULOVLIG HANDEL

Tiger

MEDISIN OG PRODUKTER

Tigere jaktes på og drepes ulovlig og alle kroppsdelene selges på svartemarkedet. Skjelettet kokes og brukes i medisin, skinnet selges som tepper og klær, klør og tenner blir til smykker og amuletter, til og med værhårene selges ulovlig.

Elefant

ELFENBEN

Hver dag drepes 55 elefanter, altså 20 000 elefanter i året. Støttennene, som er av elfenben, fjernes fra den døde elefanten og selges på det ulovlige markedet. Elefanter er en av tre dyreartene som tilsammen utgjør 70 % av den ulovlige handelen med dyr.

Pangolin

MAT OG PRODUKTER

Pangoliner er det dyret det selges mest av på det ulovlige markedet. Kjøttet og skjellene blir brukt som medisin og mat. I 2021 ble 23,5 tonn pangoliner solgt på svartebørsen.

Neshorn

PRESTISJE OG MEDISIN

Neshorn drepes for hornene sine. Noen anser hornene som et tegn på status og kjøper derfor hornene for store summer ulovlig. Det er også en myte om at hornene kan kurere sykdommer og de brukes derfor i medisiner.

Sjøhest

MEDISIN OG TIL PYNT

Sjøhest er et havdyrene det fanges og selges flest av på det ulovlige markedet. Millioner av sjøhest fanges hvert eneste år i hovedsakelig asiatiske og afrikanske land. Noen drepes og tørkes, mens andre selges levende. Thailand er landet eksporterer flest sjøhest, mens Hong Kong importerer flest.

Slangehalsskilpadde

ULOVLIG KJÆLEDYR

Roti-slangehalskilpadde er over mange år fanget og solgt ulovlig som kjæledyr i store mengder. På grunn den ulovlige handelen er dette en av de mest utrydningstruede skilpaddene i verden, kanskje er arten allerede utryddet fra naturen.

Slanger

ULOVLIGE KJÆLEDYR OG PRODUKTER

Både kvelerslanger og giftslanger fanges og selges ulovlig som kjæledyr. Slanger med fine farger, spesielt utseende eller har status som sjelden, er som regel spesielt utsatte. Slangeskinn brukes til å lage produkter som feks væsker, og kroppesdeler brukes i tradisjonell medisin.

Sjimpanse

ULOVLIGE KJÆLEDYR

Sjimpanseunger fanges og selges som kjæledyr. For få tak i de små hjelpesløse sjimpanseungene skyter ofte krypskyttere mange av de voksne i flokken. Kjøttet av de voksne selges på svartemarkedet, mens sjimpanseungene blir ofre i den ulovlige kjæledyrshandelen.

Amfibier
FROSK

MAT

Frosker fanges og selges til EU og andre deler av verden som en delikatesse. Altfor mange frosker fanges og selges videre. Selv i den lovlige regulerte handelen selges ofte utrydningstruede arter under et annet artsnavn. Frosker har viktige rolle i økosystemene sine og ulovlig handel kan derfor ha alvorlige konsekvenser for naturen.

Ulovlig handel med dyr - hva er det?

Dyr jaktes på og drepes for medisin, produkter som klær og smykker, mat, og trofeer.

Ville dyr i naturen fanges og selges ulovlig som kjæledyr.

Dyr over hele verden trues og står i fare for forsvinne.

Se filmen laget av Chester Zoo – Act for Wildlife.

KONVENSJON OM INTERNASJONAL HANDEL MED TRUEDE ARTER

Visste du at det ikke er lov å ta med planter, skjell og dyr hjem fra ferien din?

CITES er en internasjonal avtale for å kontrollere handel av truede dyr og planter. Avtalen skal sikre en bærekraftig handel med planter og dyr. Målet er at man ikke fjerner mer fra en bestand enn den tåler.

Plante- og dyreartene som omfattes av CITES-konvensjonen settes på ulike lister etter hvor sårbare de er. Om handel med disse artene er begrenset eller forbudt, avhenger av hvilken liste de befinner seg på.

Reguleringen gjelder også døde eksemplarer, deler av organismer og produkter fra planten eller dyret.

Det er krav om tillatelser for eksport og import av arter som omfattes av konvensjonen.

Les mer om CITES

 

Fra naturen til det ulovlige markedet

Ulovlig handel med dyr er en av de største ulovlige handelsformene i verden. Det omsettes for milliarder av dollar hver år.

 

FANGES I NATUREN

Smuglerne jakter på dyr i naturen. Ofte benyttes feller, garn, eller bur for å fange dyrene.

Over 30% av verdens fuglearter og 30 % av pattedyrene er truet på grunn av ulovlig fangst og handel.

TRANSPORTERES OG SMUGLES

Dyrene fraktes under dårlige forhold og over halvparten dør under transporten.

Dyrene smugles inn i andre land.

ULOVLIG PÅ MARKEDET

Dyret selges som :

  1. Eksotiske dyr/ulovlig kjæledyr
  2. Medisinske ingredienser
  3. Produkter som klær, smykker, amuletter

Vet du hva du kjøper ... ?

Er du bevisst på hva slags produkter du kjøper?

Er produktet laget av kroppsdelene til et dyr?

Hvor kommer det du kjøper fra?

Aldri kjøp produkter du ikke vet hva er eller vet hvor kommer fra.

Takk til Chester Zoo for video.

Hva kan du gjøre?

Vi kan alle bidra til å hindre ulovlig handel med dyr. Enkle ting som å være en ansvarlig turist, tenke gjennom hva du deler i sosiale media og vite hvor produkter du kjøper kommer fra hjelper.

VITE HVA DU KJØPER
IKKE TA BILDE MED DYR PÅ FERIE
PASS PÅ HVA DU DELER OG LIKER
VELG RIKTIG KJÆLEDYR

Dette bør du tenke gjennom:

Ikke kjøp produkter som er laget av dyr for eksempel skilpaddeskall, fjær, elfenbein, skjell og slangeskinn. Mange slike produkter er en indirekte støtte til krypskyting og er ulovlig under konvensjonen for internasjonal handel CITES.

Etterspørselen etter eksotiske kjæledyr har skapt et stort marked for ulovlig handel. Dyrene fanges, transporteres under dårlige forhold og mange dyr dør på veien. Bestandene av mange arter som er populære kjæledyr, for eksempel går jako og slangehalsskilpadde er truet på grunn av denne handelen.

Eksotiske dyr egner seg ikke som kjæledyr. De har spesifikke behov som kan være vanskelig å til rettelegge for og mange har dårlig dyrevelferd.

Sjekk alltid at arten du ønsker ha som kjæledyr er tillatt før du kjøper.

En rekke truede dyrearter verden over blir fanget for å brukes i turistnæringen. Valg vi tar som turister er avgjørende for om dette skal få lov til å fortsette.

Det kan være fristende å ta bilde sammen med for eksempel en ape eller en tiger eller være med å gå tur med en løve, men disse dyrene er ofte hentet fra naturen og har dårlig dyrevelferd. Nå dyrene blir store vil de ofte avlives og nye dyreunger fanges i naturen.

Ved å være mer bevisst på hva du liker og deler i sosiale media kan du hjelpe å redusere etterspørsel etter ulovlig handel med dyr.

Når vi liker eller deler bilder av eksotiske dyr i nærkontakt med mennesker på sosiale media kan vi skape en økt etterspørsel etter disse dyrene. Dette kan oppmuntre til ulovlig fangst og handel, da mange som ser slike bilder ønsker å eie et slikt dyr selv. Det er derfor viktig å være bevisst på hva du liker eller deler på sosiale media. Spør deg selv hvor dyret kommer fra og om dyrene i innlegget har det bra. Ser du innhold som ikke er bra kan du på mange plattformer rapportere dette.

Mer info om ulovlig jakt og handel med dyr

CITES, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, er en internasjonal avtale som skal sørge for at internasjonal handel av ville dyr og planter ikke utgjør en trussel mot arten. Avtalen tredde i kraft i 1975.

Dyr og planter blir plassert i en av tre grupper med forskjellig grad av beskyttelse:

  1. Arter som er utrydningstruet. Internasjonal handel er generelt forbudt.
  2. Arter som ikke nødvendigvis er utrydningstruet, men vil bli truet om handelen ikke reguleres. Internasjonal handel er lovlig, men kontrollert i denne gruppen.
  3. Det er grunn til at handelen må kontrolleres. Arten kan være ulovlig i et land/region og det må derfor samarbeides internasjonalt om å overholde disse lovene.

De aller fleste arter er i CITES gruppe 2.

En av truslene mot verdens tigere er ulovlig jakt og handel. Alle kroppsdelene til en tiger har verdi på det svarte markedet.

Les og lær mer om det ulovlig handel av tigere:

WWF – The Illegal Trade of Tigers

TRAFFIC – Fighting the Illegal Trade in Tigers and their Products