Sau
Gammalnorsk spælsau
Gammelnorsk spælsau er som navnet sier en norsk sauerase som stammer fra den gammelnorske sauen (den mest opprinnelige typen sau i Norge). Gammelnorsk spælsau ble definert som egen rase i 2002.
Rasestandarden for gammalnorsk spælsau er:
- både værer og søyer kan være kollete eller ha horn
- skal ha kort hale (spæl) uten ullhår
- kronelokk og tydelig pannelugg
- små ører og livlige øyne
Rasen regnes ikke som truet, men er allikevel sårbar og trenger oppfølging for å unngå at den blir truet ved at bestanden synker. Man ønsker å ta vare på alle grunnfargevariantene: svart, grått, blått, brunt, lys brunt, hvitt, hvite avtegn i hodet og på kroppen. Sjeldne og gamle fargemønster, som grelet (badgerface), muflonfarge (viltfarge) og engelsk grå bør bevares.
Blæset sau
Blæset sau har man i Norge kjent til siden 1920-tallet. Rasens opprinnelse er noe usikker pga lite historisk dokumentasjon. Den kan være en krysning mellom svart rygjasau og spælsau på 1920-tallet, men det er også mulig at den stammer fra zwartblessauen som opprinnelig er fra Nederland.
Navnet på rasen kommer av det hvite bleset som er lett å kjenne igjen. Lam og ungsau er svarte, men blir brunere og gråere med årene. Halen skal være lang og svart med hvit haletipp.
Blæset sau ble definert som en nasjonal bevaringsverdig rase i 2008 og er en truet rase.
Visste du at ...
Ulla til gammelnorsk spælsau er godt egnet til husflidformål som vevde tepper, skjerf og pledd.
Etter rasestandarden skal gammalnorsk spælsau blant annet ha tydelig pannelugg, små ører og livlige øyne.
Blæset sau har fått navnet sitt fra det hvite bleset (området) i ansiktet.
Andre opplevelser
Norsk landsvin
I Dyreparken har vi svinerasene vietnamesisk hengebuksvin (i Afrika) og norsk landsvin (på KuToppen). Svin holdes som husdyr over hele verden og det er avlet fram mange ulike raser.
Ku
På KuToppen møter du på selvfølgelig på kuene våre.
Shetlandsponni
Shetlandsponni er en liten ponnirase som kommer fra Shetlandsøyene utenfor Skottland.
Aktivitetshuset på KuToppen
I hovedhuset på KuToppen kan de minste barna få utfolde seg på mange plan. Her er bl.a. et trommesett hvor man kan slå alt man orker, og så er det en kjempekul rutsjebane som går gjennom to etasjer.