Ku
Ku
Vestlandsk fjordfe er en norsk kurase fra Vestlandet. Den er relativt liten sammenlignet med rasene som er avlet for kjøtt- og melkeproduksjon. Vestlandsk fjordfe har store variasjoner i farge, størrelse og hornanlegg. Rasen kommer i så og si alle fargevarianter, som svart, brun, rød, hvit, skimlet og brandet. Noen kyr har horn eller navler, men mange er også kollet.
Norsk rase
I 1890-årene ble vestlandsk fjordfe anerkjent som egen rase, stamboka for rasen er ført fra slutten av 1920-årene. Siden sommerbeitene på øyene langs vestlandskysten er skrinne, ble vestlandsk fjordfe relativt småvokste. Før i tiden veide Vestlandsk fjordfe rundt 250 kg, det i dag er vanlig at den veier opptil 400 kg.
På 60 – tallet ble det stadig færre vestlandsk fjordfe. Det ble iverksatt bevaringstiltak for vestlandsk fjordfe på 1980-tallet.
Visste du at ...
«Kollet» betyr at kua ikke har horn. Av vestlandsk fjordfe er ca 2/3 kollet og ca 1/3 har horn.
Vestlandsk fjordfe kommer i mange slags fargevarianter, som svart, brun, rød, hvit, skimlet og brandet.
Andre opplevelser
Sau
På KuToppen blæset sau og spælsau. Sauen er et av de første dyrene mennesket temmet til husdyr. Den ble temmet i Midtøsten for 10.000 år siden. Sauen er i dag utbredt over det meste av verden. Det er avlet fram over 200 saueraser.
Norsk landsvin
I Dyreparken har vi svinerasene vietnamesisk hengebuksvin (i Afrika) og norsk landsvin (på KuToppen). Svin holdes som husdyr over hele verden og det er avlet fram mange ulike raser.
Høne
Høns er blitt holdt av mennesker i flere tusen år, fordi de gir kjøtt og egg. På KuToppen i Dyreparken kan du se silkehøne, kamphøne og barnevelder.
Setra
På Setra får du varmende husmannskost til både store og små. Er du bare litt småsulten kan du unne deg en skikkelig #episk milkshake!