Viktig informasjon om inngangsparti

Hovedinngangen vil være stengt i ukedager fra 20. januar og frem til påske. I denne perioden vil inngangen flyttes til den «gamle inngangen» ved parkeringsplass P2, som vil være åpen alle dager.

Hovedinngangen er kun åpen i helgene og i vinterferien (uke 8).

Les mer her.

Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Elg
Nordisk Villmark

Elg

Elgen er Norges største skogsdyr og kalles for skogens konge. Det er nok størrelsen som har gitt den kongelig tittelen, og et møte med elgen er en mektig opplevelse.

Skogens konge

Elgen er Norges største skogsdyr og største landlevende pattedyr. Det er nok den store størrelsen som har gitt elgen den kongelig tittelen «skogens konge». Elgen er også verdens største hjortedyr og lever i skogene nord i både Europa, Asia og Amerika.

Elgen har gråbrun til svart pels om sommeren. Om vinteren er pelsen mer grå. Den har store ører, et hengende neseparti og skjegg under haka. Beina er lange og slanke og kroppen er massiv med en pukkel fremst på ryggen. Elgen har veldig god hørsel og god luktesans, men synet er ikke så bra. Hårene til elgen er vannavisende og hule slik at de isolerer.

 

Elg

Gevir på hodet

Elgokser har gevir som gror vannrett ut fra hodeskallen. Geviret kan ha et spenn på opptil to meter, ha opptil 20 tagger på hver side, og veie opptil 30 kg! Hver vinter felles geviret (det faller av) og på våren vokser det ut igjen. For hver gang det vokser ut blir geviret større og får flere tagger. Elgens gevir blir større helt til den blir 7-10 år gammel.

Når geviret vokser er det dekket av en fin hud som kalles basthud. Basthuden inneholder et nettverk av nerveceller og blodårer og gir geviret næring og oksygen mens det vokser.  Når geviret er ferdig utvokst tørker basten ut og elgoksen drar det av ved å gni geviret mot trær og busker. Geviret er nå klart til å bli brukt i kamp under paringssesongen på høsten. Etter paringssesongen, som også kalles brunsttiden, felles geviret.

Visste du at ...

Elgen er drøvtygger og spiser nesten hele dagen. Den spiser blader, bark, greiner, knopper, urter, bærlyng og vannliljer.

Elgen er flink til å svømme, ja, den kan til og med dykke. Den dykker ned og biter over røttene til vannplanter.

Elgklovene er store slik at elgen kan gå på myrer og i snøen selv med sin store kroppsvekt. Den går ofte ned i knestående når den beiter.

Lær mer

Art Alces alces
Engelsk Moose
Utbredelse Nord-Europa, Nord-Asia
Utbredelse i Norge Hele landet

(med unntak av noen områder på Vestlandet og Lofoten)

Leveområde Skog og myr
Føde Blader, bark, greiner, knopper, urter og bærlyng
Vekt 300-600 kg

Elgoksen blir betydelig større enn elgkua.

Levealder 15-20 år
Drektighetstid 8-9 måneder
Antall unger 1-2
Status Ikke truet (IUCN Red List)
Dyreriket Animalia
Ryggstrengdyr Chordata
Pattedyr Mammalia
Partåede klovdyr Artiodactyla
Hjortefamilien Cervidae
Elger Alces
Elg Alces alces

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.