Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Borneoorangutang
Asia

Borneoorangutang

Orangutanger er menneskeaper som lever i regnskogen sørsøst i Asia. Det finnes tre orangutang arter; borneo-, sumatra- og tapanuliorangutang. Alle tre artene er utrydningstruet.
Se i kartet
Under tak

Mannen fra skogen

Orangutangene lever i regnskogen i sørøst i Asia, nærmere bestemt på øyene Sumatra og Borneo. De oppholder seg for det meste oppe i trærne, de spiser, sover, parrer og føder oppe i trekronene. Ved å dra blader og greiner sammen bygger orangutangen et reir som den sover i om natten, men som også brukes til å føde i. Hunnen føder vanligvis en unge etter å ha gått drektig i 8-9 måneder. Ungen henger fast på moren når hun klatrer rundt i trekronene, og de vil holde sammen til ungen er omtrent åtte år. Orangutangene har veldig sen utvikling sammenlignet med mange andre dyr, og det tar opptil åtte år mellom hver gang en orangutang får unge. Moren kan ofte få en ny unge før den eldste ungen har forlatt moren.

Orangutangen lever alene, men møter noen ganger andre når den spiser frukt. Unge hunner kan holde sammen i noen få dager, og hanner og hunner møtes for å pare.

Ordet orangutang kommer fra språket malay og betyr

«mannen fra skogen».

Kinnputer, ikke hengeører

Hannorangutangen har store, brede kinnputer som blir større med alderen, et langt skjegg, og en hengende halspose. Det er halsposen som gjør det mulig for orangutangen å lage brølene sine. Hannorangutangen har lange hår på armene, og når armene er utstrakte henger hårene ned som en kappe. De lange hårene og kinnputene gjør at han ser større ut enn han virkelig er. Hannorangutanger liker nemlig bedre å vise frem størrelsen og styrken sin, istedenfor å sloss med hverandre. Det er sjeldent hanner møtes, men hvis de gjør det stirrer de aggressivt på hverandre, går rundt hverandre,og rister på greiner helt til en av dem gir seg. Veldig sjeldent ender det i en slåsskamp.

Hannen markerer området sitt med dype rop som kan høres 1 km unna. Brølene advarer hanner i nærheten om å holde seg unna. Han har tilgang til alle hunnene som kommer inn i hans område. Hunner i brunst oppsøker hannen.

Kritisk truet

Det har vært en kraftig nedgang i antall orangutanger de siste årene. Alle tre artene står nå i fare for å bli utryddet. Borneoorangutang er kritisk truet. Hogst av regnskogen og skogbranner er de største problemene. I tillegg fanges unger og selges som kjæledyr.

Les mer på IUCN Red List

 

Palmeolje

Regnskogen hogges ned for å gi plass til palmeoljeplantasjer, beitemark, jordbruk, gruvedrift og olje. På Borneo er palmeoljeplantasjer hovedtrusselen til orangutangene.

Palmeolje er en type vegetabilsk olje som utvinnes fra oljepalmetreet. Veldig mange av produktene i dagligvarebutikkene inneholder palmeolje. Palmeolje finnes i produkter som margarin, snacks, nudler, sjokoladepålegg, kjeks og taco. I tillegg inneholder ofte biodrivstoff palmeolje.

Dyreparken samarbeider med Regnskogfondet om å sette fokus på hva som skjer med regnskogen og hvordan det påvirker dyrene som lever der.

Les mer på Regnskogsfondet

Visste du at ...

Orangutanghannen markerer området sitt med dype rop som kan høres 1 km unna. Brølene advarer hanner i nærheten om å holde seg unna.

Armene til orangutangen er lengre enn beina. Armspennet kan bli opptil 2,2 m! Føttene minner litt om hender og er bra for å klatre i trær.

Borneoorangutang

Tidligere trodde man at orangutang var én art, men nyere genetisk forskning viser at det finnes trearter, borneo-, sumatra- og tapanuliorangutang.

Lær mer

Art Pongo pygmaeus
Engelsk Bornean orangutan
Utbredelse Borneo
Leveområde Skog
Føde Frukt, blader, honning, små dyr og egg
Drektighetstid 8-9 måneder
Antall unger 1
Status Kritisk truet
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Egentlige menneskeaper/ store aper Hominidae
Slekt Orangutanger Pongo
Art Borneoorangutang Pongo pygmaeus

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.