Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv

Sjimpanse

Ingen dyr har mer til felles med mennesker enn sjimpansene. Kanskje er det derfor så mange har blitt så glad i Dyreparkens Julius?

I en sjimpanseflokk er det alltid en hann som er leder.

Sjimpanser minner veldig om oss mennesker. De går ofte på to ben og bruker hendene slik mennesker gjør. Når sjimpanser møtes, hilser de ofte på hverandre ved å klemme hverandre. De har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere, for eksempel kan de smile ved å vise undertennene. Ja, for det er jo noen mennesker som smiler sånn også. Bortsett fra mennesket er sjimpansen det eneste dyret som kan kjenne seg selv igjen i speilet. Sjimpansen er veldig intelligent – og den er menneskets nærmeste slektning, mer enn 98 % av genene vår er identiske.

Sjimpanser lever i flokker på 15-100 dyr og er veldig sosiale. Undergrupper varierer for pelsstell, spising, forflyttelse og forsvar av territoriet. En hann er dominerende og han demonstrerer lederrollen jevnlig. Hannene kjemper om rangordningen med lyder og krefter, de skriker, bråker og lager høyest mulig lyder. Hvis du er en av dem som har besøkt sjimpansene i Dyreparken når dette skjer, så forstår dere hva vi snakker om… Sjimpansene er aktive om dagen, nettene tilbringer de sovende i hvert sitt reir som de bygger høyt i trærne. Sjimpansene bruker like mye tid oppe i trærne som nede på bakken. Sjimpansene spiser frukt, bær, blader, blomster, frø, bark, termitter, maur og larver. I tillegg kan de samarbeide om å jakte på mindre pattedyr for eksempel mindre aper, svin og antiloper. Sjimpansene bruker redskaper, blant annet kan den bruke pinner for å få tak i mat fra innsektsbol. Den kan bruke steiner for å knuse nøtter. I Dyreparken får de sjimpansene mest frukt. Noen ganger får de honning. Da stikker sjimpansene en pinne ned i honningen og slikker den i seg.

Når en sjimpansebaby blir født, veier den ca 2 kg og den er like hjelpeløs som et menneskebarn. Den første tiden rir den på ryggen til moren. Ungen er avhengig av moren sin til den er 3-4 år. Hele flokken hjelper til med å passe på ungene. Sjimpansene har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere. Akkurat som mennesket kan sjimpansen bruke ansiktet for å uttrykke forskjellige sinnsstemninger. Sjimpansene sitter ofte og plukker hverandre i pelsen for å fjerne skitt og møkk fra pelsen og huden. Dette gjør sjimpansene rene. Dessuten er det viktig for å styrke de sosiale båndene i flokken. Sjimpansene mister leveområdene sine og blir jaktet på, og er derfor sterkt utrydningstruet. På 1900-tallet var det ca to millioner sjimpanser i verden. I dag er det bare 170.000 – 300.000 sjimpanser igjen.