Inngangsbillett 1980
kr 18,00
Sjimpansen Julius blir født i Dyreparken. 2. juledag 1979. Dyrepasseren som først oppdager Julius tror det er en jente og gir den lille navnet Juliane, siden det er jul. Men ”feilen” ble raskt oppdaget, og derfor ble navnet endret til Julius. Julius veier 2,5 kilo ved fødselen. Julius var den andre sjimpansen som var født i Dyreparken. To måneder tidligere hadde hans halvbror blitt født, en hannsjimpanse som fikk navnet Lille-Billy.
Faren til Julius het Dennis, han var 12 år gammel. Moren, som var førstegangsfødende, het Sanne. Hun var 8 år gammel, og bare som tenåring å regne. Det var spennende å se om hun ville klare å ta seg av Julius. Var hun voksen nok for oppgaven? Det ble noen spennende dager og uker, før og etter nyttår 1980.
Seks uker etter fødselen, i februar 1980, oppdager en dyrepasser at Julius ligger blødende og skrikende på gulvet, utenfor morens rom. Moren hadde avvist ham. Tuppen av pekefingeren på den venstre hånden til Julius er bitt av, og han skriker ynkelig. Dyreparkens direktør Edvard Moseid og lege Billy Glad bestemmer seg for at noe må gjøres - de kan ikke sitte og se på at Julius dør foran øynene på dem. De løfter Julius forsiktig ut, pakker ham inn i et varmt teppe og kjører ham hjem til familien Glad. Men de vet at beslutningen uansett vil bli skjebnesvanger.
For at ikke Julius skulle knytte seg for sterkt til en familie, bodde han vekselvis hos familiene Glad og Moseid de første månedene. Dyrepasser Grete Svendsen hadde også ansvaret for Julius i sitt hjem i perioder.
Julius vokste fort. Han lekte og lo og ble rasende sinna når det var ting han ikke fikk lov til. Han var full av spillopper og forlangte alltid oppmerksomhet og fikk masse ømhet og varme.
En dag klatret Julius i et gardin, svingte seg ut i løse luften, var uheldig og deiset hodet mot veggen så kraftig at en av fortennene knakk. Da måtte han til behandling hos tannlegen.
Inngangsbillett 1980
kr 18,00
Den første dokumentarfilmen om Julius ble sendt på NRK TV 1. deember 1980. Filmen var produsert av Eluisaberth Nergaard, og varte i 22 minutter. Senere skulle det bli tre oppfølgere.
Løp fritt omkring: Veldig ofte fikk Julius lov til å løpe fritt omkring i Parken, selv om han egentlig skulle være i Tropariet eller på Apeøya. Rett som det var snek han til seg et kakestykke fra gjestene i restauranten. Men fortsatt var Carl Christian, Øystein, Ane og Siv nesten daglig på besøk hos "lillebroren" sin.
Høsten 1982 er Julius nesten tre år gammel. Nå veier han ca. 15 kilo.
I april 1983 kontakter visesanger Terje Formoe Dyreparkens direktør Edvard Moseid. "Jeg kan lage en kassett med sanger om Dyreparken. Vil du ha det?", spør Formoe. "Nei takk," svarer Moseid, og legger til: "Men du kan skrive en sang om Julius". Dagen etter leverer Terje Formoe sangen "Her kommer Julius som alle vil se". Sangen blir en superhit.
Våren 1983 sender NRK TV-serien om Julius på nytt, for femte gang, om en regner med både barne-TV og skolefjernsynssendingene.
En søndag i juli settes enda en ny publikumsrekord. Denne dagen gjester 8168 mennesker Dyreparken. Et besøk varer nå fem timer i gjennomsnitt.
Det er ikke til å undres på at det kan stokke seg litt for små barn innimellom. To år gamle Håvard, som bor i Froland, har lært en søndagsskolesang, og synger stolt for sin mor: "Min båt er så liten og havet så stort, men Julius har grepet min hånd..."
NRK TV sender fjerde og siste episode i Barne TV-serien om Julius. Den første ble sendt i desember 1980, og nummer to og tre i februar 1982.
En gjesteundersøkelse sommeren 1986 konkluderer med at apene er de mest populære dyrene i Dyreparken. På spøsmål om hvilke dyr publikum liker best svarer 42 prosent aper, etterfulgt av safaridyr (13 prosent), nordiske dyr (10 prosent), Barnas Seter (8 prosent) og fugler (5 prosent). På spørsmål om hvilke dyr publikum ønsker at Dyreparken burde ha, svarer de fleste tiger og løve, fulgt av bjørn, elefant og norske rovdyr.
Den foreldreløse sjimpansen Bastian, minstemann i sjimpanseflokken, finner trøst på fanget til Julius. Han er like alene som Julius en gang var, og Julius tar seg godt av den lille pjokken.
Han har gjort det flere ganger tidligere, men nå skjer det igjen. I juni klarer Julius å svinge seg ut fra innhegningen via elektriske kabler. Han tar seg inn i kafeteriaen, finner ingen bananer der og tar en tur inn på toalettet for å sjekke forholdene der. Her lykkes det en dyrepasser å få overlistet ham.
Salget av Julius-suvenirer når nye høyder. Det er nå solgt over 7000 Julius-bamser, i tillegg til andre produkter som T-skjorter, ryggsekker, sengetøy, plakater, puslespill og andre spill.
Som andre park i Europa åpner Dyreparken et utendørs apeanlegg der besøkende kan få nærkontakt med småaper. På et fem dekar stort område skal ringhalelemurer, svartbrokete makier og ekornaper være sammen med publikum.
Julius-prisen blir innstiftet i 1988. Dette er en pop-pris som Dyreparken står bak sammen med foreningen for norske populærkomponister, NOPA, og som skulle utdeles årlig. I 1988 gikk prisen til Jørn Hoel, året etter var det Lillebjørn Nilsen som kunne motta prisen, og senere prisvinnere har vært bl.a. Bjørn Eidsvåg, Mai-Britt Andersen og Rolf Løvland. Prisen er ikke blitt utdelt etter 1998.
To hunnsjimpanser hadde levd et jomfruelig liv i en dyrepark i Tyskland i mange år. Men de fikk ikke barn uansett hvor mange beilere de hadde eller hvor mye dyreparken la ting til rette for dem. Eneste utvei ble flytting. Til Dyreparken i Kristiansand. Her var trivselen tydeligvis mye bedre , driftene ble satt i sving omtrent umiddelbart og graviditeten lot ikke vente lenge på seg.
Avisen Fædrelandsvennen kårer tiårets sørlending, og ikke overraskende er det sjimpansen Julius som stikker av med seieren i kåringen
Sommeren 1991 skal Julius bli far for første gang. Hans kjæreste Josefine er gravid. Men en tragedie inntreffer. Når sjimpanser skal føde, klatrer de ofte opp i et tre. Det gjør Josefine, men hun er uheldig da hun føder, hun forsøker å få tak i ungen som kommer ut, men klarer det ikke og den faller i vannet.
Publikumstilstrømningen blir nesten doblet for Dyreparken, og passerer 500.000 dette året. Kardemomme by er hovedårsaken, og karakteriseres som den største enkeltsuksess i Parkens historie.
En spørresundersøkelse blant gjestene i Dyreparken i 1992 gir følgende konklusjon: En gjennomsnittsfamilie består av foreldre med 2,2 barn, som har kjørt 69 kilometer for å komme til Dyreparken.
Inngangsbillett 1992
kr 130,00
7. juni 1992 rømmer Julius igjen, nå for femte gang, og denne gangen går han til angrep på Oddvar Ivarson som kjører søppel i Dyreparken. Trolig hadde Julius i lengre tid irritert seg over at søppelmannen laget så mye bråk når han hentet søppel utenfor Tropariet. Bråk er et signal om makt i sjimpanseverdenen, og Julius kan ha oppfattet lydene som en utfordring. Denne dagen hadde Julius rømt fra sjimpanseøya uten å bli sett, og stod og ventet bak suvenirkiosken. I det søppelbinen passerte, bykset Julius fram, hoppet opp langs siden på bilen, tok tak i speilen og klarte å svinge seg inn gjennom det åpne vinduet på førersiden. Ivarson stoppet bilen og forsøkte å holde Julius unna med venstrehånda, men Julius bet i hånda til Ivarson så blodet sprutet. Ivarson hylte alt han kunne, av smerte og frykt, noe som kan ha reddet ham. Julius forsvant, og ble senere lokket tilbake til innhegningen av dyrepasser Jan Erik Jansen. Ivarson slapp å amputere, men fikk aldri tilbake finmotorikken i fingerejn på venstre hånd.
15. mai 1993 blir Julius far - og Josefine mor. Denne gang venter Dyreparken i seks uker før nyheten blir offentliggjort, og 4. juni får Dagsrevyen vise de første bildene av den nyfødte sjimpansen som får navnet Julius Junior. Dessverre levde ikke Julius Junior særlig lenge, han ble bare knapt to år, han døde 17. mars 1995.
Apeskogen åpnes, et utendørsanlegg der besøkende kan få nærkontakt med ringhalelemurer og ekornaper.
Julius blir far 15. mai 2003 - og Bini mor. Ingen av Julius sine tidligere barn hadde levd opp. Ifølge boken "Nesten menneske", biografien om Julius, var dette fjerne gang Julius ble far, men ingen av hans tre tidligere unger hadde levd opp. Denne ungen får samme navn som ungen som ble født ti år tidligere, i 1993, nemlig Julius Junior.
Da sjefen i sjimpanseflokken, Champis, dør i desember 2005, er tiden inne for å integrere Julius i flokken igjen. Forsøket lykkes, og Julius ble akseptert som ny leder av flokken. For første gang på ni år kunne Julius flytte ut av sitt eget hjem, Juliusgrotten, og inn til de andre sjimpansene.
Forskere har funnet ut at sjimpansehannene helst foretrekker eldre damer. Det er forskere ved Harvard og Boston University som konkluderer med at sjimpansehanner slett ikke foretrekker de unge og vakre, men de eldre og kloke. Studiene er gjort på Kanyawara-sjimpansen i nasjonalparken Kibale i Uganda.
Sommeren 2010 ble syv av sjimpansen Julius sine malerier solgt på auksjon. Det dyreste Julius-maleriet ble solgt for 7000 kroner og tilsammen innbragte auksjonen 27.400 kroner. Pengene skal brukes til å ferdigstille et gjerde i Lwiro-reservatet for foreldreløse sjimpanser i Kongo.
Tidligere har Julius to gutter, Julius Junior og Linus. Tirsdag 6. september 2011 blir han pappa til en liten jente - mora heter Jane. Jane føder utendørs, i ei lita hytte på sjimpanseøya - i et fryktelig regnvær. Selve fødselen gikk greit, men det striregna, og Jane la seg til med ungen inne i hytta. Dyrepasserne sjekket kontinuerlig på yr.no , for det var varslet oppholdsvær. Derfor fikk den lille jenta navnet Yr.
Linus (5 år), en av sønnene til Julius, mister livet i en tragisk ulykke. Han faller i vanngraven som omringer sjimpanseøya, og drukner, 3. mai 2012. Teorien er at han har sklidd på det glatte gresset og havnet i vannet.
Etter Linus sin død i 2012, ble Bibi flyttet fra Dyreparken til en dyrepark i Nederland i 2013. Nå var det ni sjimpanser igjen i flokken; Julius, Dixi, Josefine, Miff, Jane, Tobias, Knerten, Julius Junior og Yr. Knerten, Tobias og Junior var snart gamle nok til at de i teorien kunne yppe seg mot flokkleder Julius, og ta opp kampen om lederskapet. Men det skjedde ikke. I stedet ble det en rivaliserende kamp mellom mødrene deres, Miff og Dixi, de kjempet om den plassen Bini hadde hatt som flokkens alfahunn. I mai 2016 gikk det for seg en alvorlig slåsskamp mellom dem ute på sjimpanseøya, og både Julius og Junior ble involvert i kampen. Situasjonen ble alvorlig, Julius kjempet desperat for å holde dem fra hverandre, men endte opp med å få et bitt i leppa. Han måtte legges i narkose og få såret sydd. Men 25. oktober smalt det igjen. Denne gang ble det en slåsskamp på soverommet, og nå fikk Julius en flenge i venstre legg. På nytt måtte han legges i narkose. Denne gang ble det også tatt en blodprøve, som ble sendt til gentest. Da resultatet kom, i påsken 2017, ble det klart at Julius tilhører en vestafrikansk sjimpanserase. Det gjør han erkstra verdifull, og målet er nå at Julius skal kunne få flere unger for å føre arten videre.
I 2019 feirer vi Julius 40-årsjubileum.
5. september inviterte Dyreparken barnehager fra hele Sørlandet til storstilt feiring av Julius 40-årsjubileum. Over 1000 barn fra 65 barnehager kom. Dagen bestod blant annet av sjimpansepresentasjon, spising av en 300 kilo tung Juliuskake og å danse Juliusdansen.Julius fyller ikke 40 år før 2. juledag, men jubileet ble feiret på forhånd for at flest mulig skulle kunne delta på festen. Det var laget et pedagogisk opplegg i Parken bestående av ulike poster barna skulle besøke. Her skulle de blant annet sortere søppel, lete etter mat til Julius og bli med på fortellerstund.
En gentest har bekreftet at Julius tilhører underarten vestafrikansk sjimpanse. det finnes under 65.000 igjen i naturen. Dette gjør Julius verdifull i bevaringsprogrammet for sjimpanser.
Sjimpansene i Dyreparken er med i et avlsprogram hvor målet er å holde en sunn bestand i verdens dyreparker, som en reserve for fremtiden.
Årsaken til at det er så få sjimpanser igjen er at regnskogen hogges ned og sjimpansene mister leveområdene sine. de jaktes for kjøtt, de fanges og selges som kjæledyr, og i tillegg skaper klimaendringene store utfordringer for sjimpansene.
Siden Julius er den eneste vestafrikanske sjimpansen Dyreparken har, vil vi forhåpentligvis få styrket flokken med 1-2 vestafrikanske hunnsjimpanser.